Croatian (Croatia)
Croatian (Croatia)
English (en-GB)

Edukacija i jačanje kapaciteta učiteljica i učitelja

Edukacija i jačanje kapaciteta učenica i učenika

Opremanje škole i vanjska učionica

Izvannastavne aktivnosti

Bilateralna suradnja

Croatian (Croatia)
Croatian (Croatia)
English (en-GB)

Let u visine znanja – edukacija o tehnologiji bespilotnih letjelica

Edukacija i jačanje kapaciteta učiteljica i učitelja

Edukacija i jačanje kapaciteta učenica i učenika

Opremanje škole i vanjska učionica

Izvannastavne aktivnosti

Bilateralna suradnja

Nebo nije granica, nego početak avanture!


Zamislite svijet u kojem možete doseći nebo, istražiti neistražene predjele i pružiti pomoć iz zraka. To nije zamišljena budućnost - to je stvarnost s tehnologijom bespilotnih letjelica o kojoj su učili učenici i učenice, učitelji i učiteljicej. Edukaciju je održao pilot drona iz Osijeka, Tomislav Strahonja, koji se kao srednjoškolac bavio aviomodelarstvom u Domu tehnike u Osijeku što je ga je potaknulo da kasnije i sam pravi dronove, a sada njima upravlja kao profesionalni pilot drona. Njegova priča potvrdila je da za učenje i napredovanje trebaju strpljenje, istraživački duh i hrabrost da se slijedi strast do, doslovce, nebeskih visina 😊

Edukacija je obuhvatila područje od povijesti dronova do njihovih suvremenih primjena  kada se potvrđuju kao neizostavan alat u različitim područjima poput vatrogastva, potrage i spašavanja, mapiranja, čuvanja granica i mnogih drugih. Učenici su sa zanimanjem slušali o povijesti dronova i njihovim raznolikim primjenama u svijetu danas, od spašavanja života do mapiranja terena. No, uz uzbuđenje dolazi i odgovornost – Tomislav je naglasio važnost poštivanja zakona koji reguliraju korištenje dronova, ističući da mladi avanturisti moraju biti svjesni ograničenja - poput zahtjeva da piloti moraju imati najmanje 16 godina kako bi legalno upravljali dronovima, što ne znači da o toj tehnologiji ne smiju ranije učiti i pripremati se za upravljanje tim letjelicama koje privlače pažnju svih – i djece i mladih i odraslih. 


No, najvažnije u ovim edukacijama nije samo stjecanje znanja, već poticanje mašte, kreativnosti i otkrivanje novih mogućnosti. Ova edukacija nije samo pružila učenicima uvid u tehnologiju budućnosti, već je i potaknula nastavnike da integriraju inovativne metode poučavanja u svoje nastavne planove. 

Edukacija o dronovima nije samo podigla letačke snove, već je otvorila vrata novim mogućnostima i potaknula mlade da sanjaju o visinama – doslovce i u prenesenom značenju. Poruka ovih susreta učenja je - pustite svoju maštu da poleti jer s dronovima nebo nije granica, nego samo početak avanture!