Croatian (Croatia)
Croatian (Croatia)
English (en-GB)

Edukacija i jačanje kapaciteta učiteljica i učitelja

Edukacija i jačanje kapaciteta učenica i učenika

Opremanje škole i vanjska učionica

Izvannastavne aktivnosti

Bilateralna suradnja

Croatian (Croatia)
Croatian (Croatia)
English (en-GB)

Obilježen Dan putovanja kroz vrijeme

Edukacija i jačanje kapaciteta učiteljica i učitelja

Edukacija i jačanje kapaciteta učenica i učenika

Opremanje škole i vanjska učionica

Izvannastavne aktivnosti

Bilateralna suradnja

Svjetski dan putovanja kroz vrijeme obilježili smo 23. studenog kroz različite stvaralačko-istraživačke radionice za učenike/ce. Sudjelovanjem na radionicama učenici/e su proširili znanja s redovite nastave s posebnim naglaskom na predmete iz STEM područja kroz interdisciplinarni pristup učenju, kritičko i logičko razmišljanje, povezivanje i kombiniranje pojmova, rješavanje problema, korištenje tehnologije, suradnju, timski rad i princip Uradi sam.


Na Prijemu kod kralja učenici/e su putovali/e u srednji vijek. Učili/e su o simbolici znakova i boja na srednjovjekovnim grbovima i potom je svatko izradio svoj grb, ugrađujući u njega skrivenu simboliku iz vremena srednjega vijeka. Plešući kroz vrijeme raznim stilovima koji su obilježili neko vrijeme, učenici/e su naučili da se ples, kao urođena potreba čovjeka za kretanjem, razvijao kao dio ljudske kulture u vidu ceremonija, rituala, slavlja, zabave ali i komunikacije jer plesom možemo dočarati razne osjećaje i ispričati priče. Putovanje se završilo plesnim pokretima uz ritam bubnjeva.


Učenici/e posebnog odjela na radionici Moderni fosili upoznali su pojam, vrste i različita nalazišta fosila. Izrađivali/e su fosile koristeći moderne materijale plastelin, karton, aluminijsku foliju, glinamol te 3D olovku. Radili/e su otiske dinosaura, školjaka, listova, grančica te su izradili 3D dinosaure od kartona.

Mali istraživači/ce na aktivnosti Tajno pismo doznali su da postoje različiti načini šifriranja poruka. Zaključivali/e su u kojim događajima je potrebno pisati tajnim pismom. Okušali/e su se u šifriranju i dešifriranju poruka iz različitih povijesnih razdoblja od Cezarove šifre, Rot13 šifre (koristeći se tabletima), do pisanja nevidljivom tintom. Superjunaci i superjunakinje koda su na aktivnosti Vremeplov crtali svoj vremeplov. Pisali/e su mjesto i vrijeme gdje bi s njim putovali kao i razloge zašto su baš to odabrali. Na tabletima su slagali/e puzle dinosaura te dinosaure od tangram dijelova. Pomoću VR naočala su ušli/e u davnu prošlost i posjetili dinosaure u Jurassic parku.


Na radionici Povijesna otkrića kemijskih elemenata, učenici/e su imali priliku upoznati vrijeme otkrića različitih kemijskih elemenata te njihova svojstva i primjenu. Nakon uvodne prezentacije pratili/e su izradu nekoliko pokusa temeljem kojih su trebali prepoznati vrstu elementarnih tvari. Na radne listiće upisivali/e su: nazive kemijskih elemenata, simbole, godine otkrića, položaj u periodnom sustavu, stare Daltonove simbole, svojstva, nalazišta te njihovu primjenu u svakodnevnom životu. U tome su im pomogli ponuđeni materijali koje su morali potražiti u prostoru učionice. Na kraju radionice imali/e su mogućnost odigrati igru "potapanja brodova"  na način da jedan učenik/ca u paru iz vrećice izvuče nekoliko simbola kemijskih elemenata i upiše ih na odgovarajuće mjesto u PSE, a drugi učenik/ca mora prema broju periode i skupine odrediti njihove položaje.


Na radionici Do Mjeseca i natrag, učenici/e su preživjeli "7 minuta užasa (terora)", potom su uz pomoć prezentacije skoknuli do Mjeseca te saznali nešto više o jedinom Zemljinom prirodnom satelitu, misiji Apollo 11  i prvim ljudima na Mjesecu. U praktičnom dijelu radionice trebali/e su osmisliti i testirati letjelicu kako bi pomogli zalutalim izvanzemaljcima sigurno sletjeti na Zemlju. Učenici/e su se tako upoznali s pojmovima gravitacija, sila teža te „soft landing“. Veseli nas što su gotovo svi izvanzemaljci preživjeli slijetanje :).


Popratili su nas mediji:

https://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=97151

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/vijesti/vremenski-stroj-u-osnovnoj-skoli-dalj-11167075?fbclid=IwAR0v1KtlIiHeWtpVayF5sTQoFONw5O5Cm4Eu7Kh-0i0fL4GnV1FZVcyG06s

https://www.glas-slavonije.hr/537797/3/Skolska-avantura-vremenskih-putnika