Croatian (Croatia)
Croatian (Croatia)
English (en-GB)

Edukacija i jačanje kapaciteta učiteljica i učitelja

Edukacija i jačanje kapaciteta učenica i učenika

Opremanje škole i vanjska učionica

Izvannastavne aktivnosti

Bilateralna suradnja

Croatian (Croatia)
Croatian (Croatia)
English (en-GB)

Bilateralna suradnja

Nansen akademija/ Nansenskolen iz Lillehammera je društveno humanistička akademija, čiji je glavni cilj potaknuti neovisno i kritičko razmišljanje te kreativnost, kao osnovu za aktivno sudjelovanje u društvu. Osnovana je 1938 kao odgovor jačanju totalitarne ideologije u Europi, te od tada provodi Interdisciplinarni program temeljen na društvenim i humanističkim znanostima.


Suradnju sa Nansen akademijom ostvariti ćemo kroz studijsku posjetu sudionika projekta Norveškoj i uzvratnu, mentorsku posjetu Norveškog partnera i suradnika Dalju, te kroz povezivanje norveških i hrvatskih učenica i učenika.


Tijekom studijskog putovanja u Norvešku putovanja posjetit ćemo Nansen Akademiju u Lillehammeru, upoznati se s njezinim 80 godišnjim djelovanjem te sa nasljeđem Fridtjofa Nansena, znanstvenika i društvenog aktivista koji je za svoj humanitarni rad nagrađen Nobelovom nagradom za mir 1922. Uz Nansen Akademiju posjetit ćemo osnovne škole u Lillehammeru i Oslu gdje ćemo se upoznati s norveškim kurikulumom i implementacijom STEM sadržaja unutar kurikuluma. Susret s lokalnim učiteljima bit će prilika za razmjenu iskustva i učenje iz primjera dobre prakse, a i iz prve ruke vidjet ćemo kako se provodi nastava u Norveškoj. Planiran je posjet Tehničkom Muzeju u Oslu.


Posjetit ćemo Znanstveni centar VilVite u Bergenu koji je nastao na zajedničku inicijativu škola, fakulteta, privatnih IT tvrtki i lokalne zajednice. Cilj djelovanja centra je pobuđivanje interesa djece za usmjerenja iz područja znanosti i tehnologije, a kako bi se u budućnosti orijentirali ka prirodnim i tehničkim fakultetima te birali zanimanja u tom polju. Putovanje će biti prilika i za učenje o norveškoj tradiciji i kulturi, te predstavljanje naše škole partnerima u Norveškoj.


Uzvratni mentorski posjet učitelja, stručnjaka i partnera iz Norveške Dalju planiran je po završetku vanjske STEM učionice.

Posjeta Norveških partnera

Posjeta Norveških partnera

U uzvratnoj studijskoj posjeti bili su nam norveški partneri iz Nansen Akademije, te predstavnici Sore Al škole i Areta škole iz Lillehammera.  Posjetili su našu osnovnu školu i upoznali smo ih sa aktivnostima i postignućima projekta KOZMOS.
Opširnije
STUDIJSKO PUTOVANJE U NORVEŠKU

STUDIJSKO PUTOVANJE U NORVEŠKU

Završena je sedmodnevna studijska posjeta Norveškoj, s koje smo se vratili puni dojmova, novih znanja i ideja, novih prijateljstava i planova za buduću suradnju. Prenosimo utiske i dojmove kroz fotografije i tekst učiteljice Danijele Maršalek.
Opširnije