Croatian (Croatia)
Croatian (Croatia)
English (en-GB)

Edukacija i jačanje kapaciteta učiteljica i učitelja

Edukacija i jačanje kapaciteta učenica i učenika

Opremanje škole i vanjska učionica

Izvannastavne aktivnosti

Bilateralna suradnja

Croatian (Croatia)
Croatian (Croatia)
English (en-GB)

Edukacija i jačanje kapaciteta učiteljica i učitelja

Učiteljice i učitelji i drugi odgojno obrazovni radnici i radnice biti će kroz projekt uključeni u ukupno 106 sati edukacije iz područja STEM-a, te 107 sati edukacije iz područja IKT-a i aktivnog građanstva. Edukacije će biti organizirane u formi predavanja, treninga, radionica te studijskih putovanja.

 

Teme edukacija su: 

 • STEM danas – izazovi održivog razvoja
 • STEM sutra – priprema za zanimanja budućnosti 
 • Milankovićevi ciklusi i klimatske promjene danas
 • Globalna učionica – škola u 21 stoljeću 
 • Metode i razvoj konceptualnog učenja kod djece
 • Razvoj divergentnog mišljenja kod učenika
 • Prilagodba kurikuluma STEM područja djeci sa poteškoćama u učenju
 • Primjena metode Design thinking-a u nastavi
 • Rano programiranje
 • Upravljanje dronom
 • Prilagodba i korištenje on-line alata u nastavi STEM-a, primjeri iz prakse
 • Interkulturno obrazovanje i metode u provedbi GOO 
 • Obrazovanje za ljudska prava 
 • Politička i EU pismenost 
 • Od znanstvenika do humanista – Nansenovo nasljeđe – društvo solidarnosti i dijaloga 
 • Škola kao nosilac vrijednosti – uloga škole u razvoju interkulturnog društva
 • Izrada i montaža filma
 • Izrada digitalnih priča 
 • Stop animacija 
 • Osnove financijske pismenosti i razvoj poduzetničkih vještina 
 • Medijska pismenost 

 

Prilikom tri studijska putovanja učiteljice i učitelji posjetiti će Riječki Planetarij i Zvjezdarnicu;  Znanstveno edukacijski centar Višnjan i   slatkovodni akvarij Aquatika u Karlovcu, Kuću Velebita u Krasnom;  Memorijalni centar "Faust Vrančić" na otoku Prviću, te Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu, a na putovanju u Norvešku posjetit će Nansen Akademiju u Lillehammeru, znanstveni centar VilVite u Bergenu i Tehnički muzej u Oslu. Planirane su i posjete školama u Hrvatskoj i Norveškoj radi razmjene iskustava i ostvarivanja buduće suradnje.

Edukacija o održivom razvoju

Edukacija o održivom razvoju

Kao zadnju aktivnost jačanja kapaciteta učiteljica i učitelja i drugih odgojno obrazovnih djelatnika/ca u OŠ Dalj predavanje naslovljeno 'STEM danas - Izazovi održivog razvoja' održao je Dražen Šimleša, poznati sociolog sa zagrebačkog Instituta društvenih znanosti "Dr. Ivo Pilar" koji se bavi područjem globalizacije i održivog razvoja te je autor više knjiga i znanstvenih radova.
Opširnije
Let u visine znanja – edukacija o tehnologiji bespilotnih letjelica

Let u visine znanja – edukacija o tehnologiji bespilotnih letjelica

Zamislite svijet u kojem možete doseći nebo, istražiti neistražene predjele i pružiti pomoć iz zraka. To nije zamišljena budućnost - to je stvarnost s tehnologijom bespilotnih letjelica o kojoj su učili učenici i učenice, učitelji i učiteljicej. Edukaciju je održao pilot drona iz Osijeka, Tomislav Strahonja, koji se kao srednjoškolac bavio aviomodelarstvom u Domu tehnike u Osijeku što je ga je potaknulo da kasnije i sam pravi dronove, a sada njima upravlja kao profesionalni pilot drona.
Opširnije
Radionice video montaže

Radionice video montaže

Subotom u školu? Da, ako se želi sudjelovati u dodatnim radionicama i edukacijama za stjecanje novih vještina i unaprjeđenje postojećih. Naime, dvije subote u studenom i prosincu u OŠ Dalj održana je edukacija video-montaže u kojoj su sudjelovali učenici/e i nastavnici/e koji su tako dobili priliku, izvan redovitih nastavnih sati, unaprijediti znanje i vještine u ovom specifičnom području interesa.
Opširnije
Radionice Stop animacije

Radionice Stop animacije

Jeste li znali da je prvi film snimljen stop animacijom nastao davne 1898. godine? Točno 125 godina poslije, te srijede 29. studenog učenici i učenice OŠ Dalj, u sklopu projekta KOZMOS naučili/e su i isprobali/e služiti se ovom zanimljivom tehnikom animacije. Učenici/e od 3. do 8. razreda, "udahnuli su život" iliti animirali razne predmete iz svoje neposredne okoline, koristeći izreznu, objektnu, lutkarsku i glinenu vrstu animacije.
Opširnije
RADIONICA IZRADE DIGITALNIH PRIČA

RADIONICA IZRADE DIGITALNIH PRIČA

Učiteljice i učenice radile su vrijedno tijekom tjedan dana i tri susreta 14., 15. i 21. rujna izrađujući svoje digitalne priče. Pri tome smo uz voditeljicu Ivanu Kovač naučili kako nastaju ove kratke digitalne forme, koja je uloga fotografije, a koja zvuka u digitalnom sadržaju, što su autorska prava i gdje možemo pronaći besplatne medijske i audio sadržaje. Digitalne priče koje smo izradili obuhvatile su teme koje su aktualne i zanimljive učenicama škole, razgovarali smo o temi rodne ravnopravnosti i svoja razmišljanja, stavove i dileme pretočiti u formu digitalnih priča. U nastavku su naše priče, pozivamo vas da ih pogledate i poslušate.
Opširnije
STUDIJSKO PUTOVANJE U NORVEŠKU

STUDIJSKO PUTOVANJE U NORVEŠKU

Završena je sedmodnevna studijska posjeta Norveškoj, s koje smo se vratili puni dojmova, novih znanja i ideja, novih prijateljstava i planova za buduću suradnju. Prenosimo utiske i dojmove kroz fotografije i tekst učiteljice Danijele Maršalek.
Opširnije